Home ja mikrobit
Home on mikrosieni, joka kasvattaa erottuvan rihmaston tai itiömassaa. Luonnossa niiden tehtävä on toimia kuolleen eloperäisen aineksen hajottajina, jotta ravintoaineet vapautuvat takaisin luontoon uudelleenkäytettäväksi. Maailmassa tunnetaan tuhansia eri homelajeja ja hometta onkin kaikkialla. Homeet leviävät rihmastojen ja itiöiden avulla kosketuksen välityksellä ja ilmateitse. Monet homeet pyrkivät myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden mykotoksiinien avulla estämään kilpailevien mikrobien kasvua.
Homeet tarvitsevat kasvaakseen ainoastaan vettä ja happea. Lajista riippuen homeiden kasvu voi alkaa, kun ilman suhteellinen kosteus on yli 70 %. Homeet pystyvät kasvamaan lähes kaikilla pinnoilla, vaikka tarvitsevatkin pH-alueen 1,4…10. Tarvitsemansa ravinteet homeet saavat ilmasta tai pinnoista, joilla ne kasvavat Vaikka esimerkiksi betonin pH-arvo on välillä 12 – 14, niin homesienet voivat käyttää ravintonaan betonin pinnalla olevia epäpuhtauksia. Useimmat homesienet tarvitsevat +5…35˚C lämpötilan kasvaakseen.
Rakennusvirheet, riskirakenteet, teknisten käyttöikien päättymiset luovat kasvattavat mikrobivaurion riskiä. Rakenteiden ja rakennusmateriaalien pinnoilla alkaa kasvamaan hometta ja muita mikrobeja, jos ne ovat riittävän kosteita. Epäpuhtaudet pääsevät vaurioituneista rakenteista epätiiviiden rakenteiden takia hallitsemattomien ilmavirtauksien mukana sisäilmaan. Homekasvustoja voi esiintyä myös asuintiloissa, jos suhteellinen kosteus pysyy tarpeeksi pitkään riittävän korkealla. Tällöin ongelmat ovat kuitenkin todennäköisesti levinneet jo muualle kiinteistön rakenteisiin.
Ville Mielonen
Asiantuntija
http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Kosteusvauriot/Mikrobit/Mikrobikasvun-edellytykset
http://www.sisailmayhdistys.fi/Perustietoa-sisailmasta/Epapuhtaudet-ja-niiden-torjunta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Home
https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2017/01/Rakennusten-kosteus-ja-homevauriot.pdfhttp://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/sisaymparistotekijat/kosteus_ja_homevauriot/sivut/default.aspx
http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Ongelmien-tutkiminen/Mikrobitutkimukset/Naytteenotto