Jatkoa edelliseen blogipostaukseen: Sähkön hinta on tällä hetkellä ennätyslukemissa ja kuluttaja jos toinenkin ponnistelee sähkölaskun pienentämiseksi. Me SRTP:llä päätimme osallistua energiansäästötalkoisiin listaamalla kahteen blogipostaukseen helppoja tapoja pienomakotitalon tai asunnon energian kulutuksen pienentämiseksi.
Jos talossa on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto, kannattaa tarkastaa ilmanvaihdolle asetetut pyyntiarvot. Tuloilman lämpötilan pitäisi olla n. 2 astetta huoneilmaa viileämpää, jotta ilmanvaihto toimisi suunnitellulla tavalla. Jos olet jo säätänyt huoneiden lämpötilat optimitasolle, on syytä säätää myös tuloilman lämpötila vaatimus vastaamaan haluttua sisäilman lämpötilaa, jotta ilmanvaihtokone ei turhaan lämmitä tuloilmaa huoneilmaa lämpimämmäksi. Tämän lisäksi kannattaa harkita etenkin yli 20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneiden vaihtamista uuteen, koska uusissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde voi olla jopa kaksi kertaa alkuperäistä konetta parempi. Lisäksi uusien ilmanvaihtokoneiden sähkönkulutus on vanhoja koneita maltillisempaa esim. uuden puhallin tekniikan ansiosta.
Ilmanvaihdon käytöllä voidaan myös vaikuttaa energian kulutukseen pienentävästi. Uudemmissa ilmanvaihtolaitteissa on poikkeuksetta, kotona-/poissa-asetukset helposti vaihdettavissa ohjauspaneelista. Ilmanvaihto kannattaa asettaa aina poissa-asetukselle, kun rakennuksessa ei oleskella. Poissa-asetuksen aikana ilmanvaihtokoneen puhaltimien pyörintänopeus putoaa ja kone kuluttaa vähemmän energiaa. Lisäksi sisäilman vaihtuu hitaammin, jolloin tuloilman lämmitykseen kuluu vähemmän energiaa. Kotieläinten takia ei ole tarvetta pitää rakennuksen ilmanvaihtoa kotona-asennolla, vaan ilmanvaihto voidaan kääntää päivän ajaksi poissa-asentoon.
Kesäaikaan rakennusten jäähdyttämisellä on nykyään suuri vaikutus energian kulutukseen. Jäähdytyksen käytössä tulisi huomioida, että jo muutaman asteen lämpötilaero sisäilman ja ulkoilman välillä vaikuttaa sisätilojen viihtyvyyteen. Mitä suurempi lämpötilaero sisäilman ja ulkoilman välillä on, sitä suurempi on jäähdytyslaitteen energian tarve, jotta se kykenee pitämään sisäilman halutussa lämpötilassa. Jäähdytyksessä on mahdollista säästää esim. jaksottaisella jäähdytyksellä, joka keskittyy ilta- ja yöaikaan, jolloin ulkoilman lämpötila on päivää matalammalla luontaisesti. Lisäksi sisäilman lämpötilaa voi laskea lähelle ulkoilman lämpötilaa tehostamalla ilmanvaihtoa ennen jäähdyttämisen aloittamista.
Valaistuksen energian kulutusta voi laskea helpoiten sammuttamalla tarpeettomat valot. Seuraavaksi helpoin tapa tiputtaa valaistuksen energian kulutusta on vaihtaa valaistuksen polttimot LED-polttimoihin. Esim. vanhojen 60 W hehkulamppujen valotehon saavuttaa 28 W energian säästölampuilla tai 8-10 W LED-lampuilla. Jolloin hehkulamppuun verrattuna LED-valon energian kulutus on vain kuudesosa ja energian säästölamppuun verrattuna noin kolmasosa. Myös loisteputkivalaisimiin on saatavissa LED-muutossarjoja, joiden avulla vanhojen valaisinten käyttöä voidaan jatkaa ja loisteputkien tilalle saadaan asennettua LED-polttimot.
Kolmantena vaihtoehtona valaistuksen energian säästössä on valaistuksen automatisoiminen, jolloin valaistus on päällä vain tarpeen mukaan. Esimerkiksi ulkovalaistukseen voidaan kytkeä liiketunnistimia, jolloin osa valoista palaa vain silloin, kun alueella on liitettä. Vaihtoehtoisesti voidaan valaistusta ohjata hämäräkytkimillä, jolloin valot eivät pala, jos ei ole riittävän hämärää. Lisäksi valaistusta voidaan ohjata aikaohjaimilla, jolloin valaistus syttyy ja sammuu automaattisesti määritettynä aikana. Näitä edellä mainittuja järjestelmiä on myös mahdollisuus yhdistellä.
Kodinkoneista jääkaappi ja pakastin ovat ainoat, jotka kuluttavat virtaa ympäri vuoden. Jääkaapin ja pakastimen lämpötilat ovat säädettävissä yleensä laitekohtaisesti. Optimaalinen lämpötila pakastimelle on -18 ℃ ja jääkaapille +6 ℃, jos jääkaapissa ei säilytetä kalaa, joka tulisi säilyttää viileämmässä kuin +3 ℃. Kuten aiemmin tässä kirjoituksessa on lämpötilojen osalta esitetty, jokainen lämpöaste kylmemmäksi lisää laitteen energian kulutusta n. 5 %. Kylmälaitteiden vuosikulutukset on ilmoitettu laitetiedoissa ja ne vastaavat optimilämpötilojen mukaista kulutusta.
Yksi tapa säästää esimerkiksi jääkaapin energian kulutuksessa on jäähdyttää ruoka mahdollisimman lähelle jääkaapin lämpötilaa ennen ruuan laittamista jääkaappiin. Jo huoneen lämpöisen ruuan ja jääkaapin lämpötilaero on parhaimmillaankin 15 ℃. Lämmin ruoka jääkaapissa pyrkii nostamaan jääkaapin ilman lämpötilaa, jolloin jääkaapin jäähdytyslaitteisto kuluttaa enemmän energiaa pitääkseen lämpötilan säädetyllä tasolla.
Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneiden osalta kannattaa katsoa ohjekirjoista eri ohjelmien kulutustiedot, jolloin pesuohjelman valinnalla voi tiputtaa energian kulutusta. Matalamman pesulämpötilan ohjelman käyttö voi jopa puolittaa koneen energian kulutuksen. Vaikka pesuohjelma on pidempi, niin matalampi pesulämpötila tiputtaa energian kulutusta, kun koneiden sähkövastukset lämmittävät veden esim. 30 asteeseen 60 asteen sijaan. Pesukoneiden käytössä kannattaa huomioida myös se, että pesee täysiä koneellisia, jotta pesukertojen määrä pysyy mahdollisimman vähäisenä.
Vähäisempiä energiansäästökeinoja on sammuttaa kodin viihde-elektroniikka sen sijaan, että ne jäisivät valmiustilaan. Valmiustilakin kuluttaa energiaa jatkuvasti. Sähköuunissa kannattaa hyödyntää kypsennyksessä, uunin jälkilämpöä, eli uunin voi sammuttaa joitain minuutteja aiemmin, kuin ottaa ruuan pois uunista. Jos rakennuksessa on leivinuuni, kannatta ruuan valmistuksessa hyödyntää myös leivonuunin jälkilämpö, jolloin sähköuunia ei välttämättä tarvitse käyttää niin usein.
Tässä vielä energian säästövinkit tiiviisti listattuna:
- Käytä ilmanvaihdon kotona ja poissa toimintoja oikein (tarpeenmukainen ilmanvaihto)
- Vaihda vanha ilmanvaihtokone uuteen ja energiatehokkaampaan
- Tehosta ilmanvaihtoa illalla ennen jäähdytyksen aloittamista (kesäisin)
- Keskitä jäähdytyksen käyttö ilta- ja yöaikaan (kesäsisin)
- Automatisoi valaistus tarpeenmukaiseksi (liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja aikaohjaimet)
- Vaihda valaisimet LED-tekniikkaan (hehkulamput, energiansäästölamput, loisteputket)
- Säädä jääkaappien ja pakastinten lämpötilat optimaalisiksi
- Jäähdytä ruoka lähemmäksi jääkaapin lämpötilaa ennen jääkaappiin laittamista (lämmityskaudella voi hyödyntää ulkoilmaa jäähdytyksessä)
- Valitse astianpesukoneesta ja pyykinpesukoneesta matalan lämpötilan ohjelmat
- Pese täysiä koneellisia, kun käytät astianpesukonetta tai pyykinpesukonetta
- Viihde-elektroniikan sammuttaminen sen sijaan että ne ovat valmiustilassa
- Hyödynnä sähköuunin tai leivinuunin jälkilämpö
Mikäli kaipaat lisävinkkejä kotisi energiatehokkaaseen asumiseen, tai kaipaat kotisi energiatalouden selvitystä, ole yhteydessä asiantuntijoihimme alla olevasta linkistä.